Kommit ut ur garderoben? – dags för omvärldsinventering


Hej, välkommen ut!

Tillhör du nu skaran som gjort något modigt, likt Linus Jonkman och Anja Pärson och en mängd andra tuffa människor, och erkänt något stort för er själva och sedan valt att dela detta med omvärlden?

I senaste inlägget skrev jag om självinventering och karriär och att semestern är ett ypperligt tillfälle att faktiskt ta sig en funderare över vart man befinner sig i livet. Att semestern ger oss möjlighet att gå in i vår inre garderob och ta reda på vad som finns där inne. Kanske har du nu insett att det är dags att komma ut och kanske har du med dig ett gäng nya mål uppnå eller ett gäng nya utmaningar som du bara måste ge dig på. Du har kanske upptäckt att det finns relationer som du har försakat som du vill stärka eller andra som du inser att du vill avsluta. Du kanske inser att du faktiskt inte trivs på ditt jobb, din roll är inte vad den en gång var, du utvecklas inte, du går på sparlåg, det blir svårare och svårare att stiga upp på morgonen. Vad du än har hittat så är det nu det gäller, ska du göra något åt saken, ska du äntligen ta reda på vad du ska bli när du blir stor?

Ja, varför inte? Om inte du gör det för dig själv, vem ska då göra det? Som jag skrev sist, det kan låta enkelt men jag vet att det inte är det alla gånger. Men varför inte börja fundera på nästa steg, avdramatisera det hela. Gör en omvärldsinventering, tänkt stort, brett, kreativt, galet, vansinnigt, inga begränsningar, alla idéer och tankar kan leda dig vidare.

  • Vad klappar ditt hjärta för?
  • Vilka karriärvägar känns mest intressanta för dig? Kartlägg dina intressen
  • Har du några gömda talanger och förmågor?
  • Inom vilka områden vill du arbeta?

Fundera, lista karriärvägar, hitta de som känns bäst, de som får pulsen att slå lite extra. Hittar du en röd tråd? Är den kopplad till din passion?

  • Kan du sammanfatta det hela till en karriäridé
  • Kan den utvecklas hos din nuvarande arbetsgivare eller måste du söka dig utanför företaget eller organisationen?
  • Om så är fallet, hur ser arbetsmarknaden ut?
  • Vem kan ge dig informationen du behöver om arbetsmarknaden?
  • Kan ditt nätverk hjälpa dig? Vem i så fall?
  • När vill du ha uppnått ditt mål?

Ta hjälp!!! Själv ÄR inte alltid bäste dräng, jag har själv äntligen lärt mig det. Vi behöver alla hjälp ibland, speciellt när vi ska till och göra en stor förändring. För det är ju det du ska göra nu, eller hur? Bolla med vänner, familj, ja tjejen på fiket som alltid ser så uttråkad ut….

Det finns en sak som jag avskyr och som faktiskt är en av anledningarna till att jag valt att bli egen företagare och intern politik. Det tar så mycket energi och det tar fokus från det som jag anser vara viktigt i ett företag nämligen att arbeta mot de mål man har satt upp. Jag har ett mål och det är att göra vad jag kan för att motarbeta internpolitik. När jag berättar det för folk (läs äldre mer erfarna affärsmän/kvinnor) möts jag ofta av ett, ja ja det låter fint men är knappast genomförbart. Hanna du är kanske lite väl idealistisk och naiv. Ja må väl vara sant. Men, vad lyckades inte Gandhi med……..am just saying.

Så sammanfattningsvis: Att komma ut ur garderoben, oavsett anledning, är aldrig lätt men det behöver inte vara svårt heller, inte med rätt förberedelser, med självinsikt, en rejäl självinventering och en efterföljande omvärldsinventering. Hitta din väg, din passion, vad du vill bli när du blir stor och säg: Tack för kaffet!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s